22 Ocak 2013 Salı

Türk futbol tarihinin en büyük 5 yabancı transferi

Bazı futbolseverlere göre Sneijder'in gelmesiyle birlikte Galatasaray, Türk futbol tarihinin en büyük transferini yaptı. Bunu oyucunun yaşına(28), geçmişinde forma giydiği takımlara(sırasıyla Ajax, Real Madrid, Inter) ve kazandığı başarılara bakarak söyleyebiliriz. Peki ligimizde son yıllarda yapılan yabancı transferlerinde en çok akılda kalanlar hangileriydi? Bu sıralamayı oyuncunun ligimizdeki performansı ile değil, yukarıda Sneijder'i değerlendirdiğim gibi oluşturacağım. İşte benim bakış açımdan Türk futbol tarihinin son yıllardaki en büyük 5 yabancı transferi:

5 - Ricardo Quaresma (Beşiktaş 2010-2013)

2009-2010 sezonunun sonunda taraftarına hayal kırıklığı yaşatan Beşiktaş yönetimi, transfere hızlı bir giriş yapmak için kolları sıvamıştı. Perde arkalarında konuşulan isimler oldukça önemli oyunculardı.Yıldız avına çıkan Kara Kartal, transferde ilk hedefini belirlemişti.Bu isim Inter'in Portekizli yıldız kanat oyuncusu Ricardo Quaresma'ydı. Uzun süren pazarlıklar sonucu 7.3 milyon euro bonservis bedeliyle Siyah Beyazlı renklere kendini bağlayan imzayı atıyordu Quaresma. Türkiye'ye 27 yaşında gelen ve buraya gelmeden önce Barcelona, Porto, Inter ve Chelsea gibi takımlarda forma giyerek kalitesini ortaya koyan yıldız oyuncunun bu ekiplerde tutunamamasının nedeni istikrarlı olamamasıydı. Takım oyunundan çok bireysel yetenekleriyle öne çıkmayı sevmesi de onun eksi yönlerindendi. Maalesef Türkiye'de de aynı sorunları yaşayan Quaresma'nın gidişi gelişi gibi ihtişamlı olamadı.

4 - Roberto Carlos (Fenerbahçe 2007-2010)

Brezilya Milli Takımı ve Real Madrid'in efsane oyuncusu Roberto Carlos'un Fenerbahçe'ye gelmesi Türk futbol tarihinin en önemli transfer hamlelerinden birisidir. Carlos, Fenerbahçe'ye imza atmadan neredeyse 2 yıl önce bu transferin dedikoduları etrafta dolaşmaktaydı. Hala hatırlarım, bu transfere imkansız olarak bakanları. Fakat onları ters köşeye yatıran Fenerbahçe yönetimi, 100. yılını şampiyon bitiren takıma bir de Roberto Carlos takviyesi yaparak taraftarını sevince boğdu. 33 yaşında Fenerbahçe forması giyen, Carlos yaşı ilerlemiş olmasına rağmen transferiyle Türk futbol tarihinde önemli bir sayfa açmıştır bence. Futbolumuzda iz bırakan yabancılardan biri olarak 2010 yılında Sarı Lacivertli formaya veda etti.

3 - Nicolas Anelka (Fenerbahçe 2005-2006)


2004-2005 sezonunun ara transfer döneminde Fenerbahçe'nin adı Manchester City'nin Fransız yıldızı Nicolas Anelka ile anılıyordu. PSG, Arsenal, Real Madrid, Liverpool ve Manchester City gibi Avrupa'nın köklü ekiplerinde forma giyme şansı bulan Anelka, 26 yaşında İngiltere'den Türkiye'ye geldi. Fenerbahçe'ye imza atan Fransız yıldız, Türk futbol tarihinin en büyük transferlerinden biri oldu. Sarı Lacivertliler, Anelka için City'ye 10.7 milyon euro bonservis bedeli ödedi. Bu başarılı transfer sonrası sezon sonu şampiyonluğa uzanmıştı Fenerbahçe. Önümüzdeki sezonda takımda kalan ancak istikrarı yakalayamayan Anelka, 2006 yılında yeniden Premier Lig'in yolunu tuttu ve 12 milyon euro karşılığında Bolton Wanderers'a transfer oldu.

2 - Wesley Sneijder (Galatasaray 2013)


Yazıyı açarken de bahsettiğim gibi bazı futbolseverler için Türk futbol tarihinin en büyük transferi olabilir. Bunu belgelerle de destekleyebilirler. 28 yaşında ve kendini dünyadaki tüm seyircilere kabul ettirmiş, gerçekten harika bir oyuncu Sneijder. Galatasaray'ın bu transfer hamlesi ara transfer dönemine bomba gibi düştü. Sadece ülkemizde değil, Avrupa'da da oldukça yankı yaratan bir transfer gerçekleştirdi Sarı Kırmızılılar. Sancılı bir transfer süreci olmasına rağmen Sneijder transferinde mutlu sona geçtiğimiz Pazar gecesi ulaşıldı. Nasıl bir performans sergileyeceğini merakla bekliyoruz. Ancak şu an Türk futbol tarihinin en büyük transferleri arasına girmiş bulunmakta. Galatasaray, Sneijder için Inter'e 7.5 milyon euro bonservis bedeli ödedi.

1 - Gheorghe Hagi (Galatasaray 1996-2001)



Galatasaray tarihinin en başarılı dönemine adını altın harflerle yazdıran Hagi, İstanbul'a geldiğinde 31 yaşındaydı. Real Madrid ve Barcelona gibi İspanyolların iki dev takımında forma giyen Hagi'nin yolu 1996 Temmuz'un da Galatasaray ile kesişti. Barça'dan 5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Sarı Kırmızılılara  transfer olan Hagi, başarılı kariyerini aynı şekilde Galatasaray'da sonlandırdı. Romanya Milli Takımı ile de 125 maçta forma giyip 35 gole imza attı. Gheorghe Hagi, benim belirlediğim şartlarla yine benim listemin 1 numarası.

Peki sizin 1 numaranız kim? Benim listeme giremeyen fakat gelişiyle yankı yaratan futbolcuların çoğunu aşağı da bulabilirsiniz.

Galatasaray: Mario Jardel, Milan Baros, Harry Kewell, Elano, Claudio Taffarel, Emmanuel Eboue, Albert Riera, Jo, Giovani dos Santos, Cassio Lincoln, Rigobert Song, Franck Ribery, Flavio Conceiçao, Frank de Boer, Gheorghe Popescu.

Fenerbahçe: Raul Meireles, Moussa Sow, Dirk Kuyt, Joseph Yobo, Milos Krasic, Mamadou Niang, Mateja Kezman, Stephan Appiah, Pierre van Hooijdonk, Robert Enke, Sergiy Rebrov, Ariel Ortega.

Beşiktaş: Hugo Almeida, Manuel Fernandes, Simao Sabrosa, Guti Hernandez, Kleberson, Federico Giunti,  John Carew, Ailton.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder