İspanya (Dünya Sıralaması: 10)
İspanya, Avrupa Elemeleri G Grubu'nu namağlup ve İtalya'nın önünde lider olarak bitirerek Dünya Kupası'na katılmayı başardı. Turnuva öncesinde iki hazırlık maçı oynayan İspanyollar, İsviçre'yle 1-1 berabere kalıp Tunus'u 1-0 mağlup ettiler. 23 kişilik kadroya çağırmadıkları sebebiyle eleştirilen Julen Lopetegui'nin takımında öne çıkan isimler David De Gea, Gerard Pique, Sergio Ramos, Andres Iniesta, David Silva, Isco, Marco Asensio ve Diego Costa oldu.
Brezilya 2014'e son dünya şampiyonu unvanıyla gelen İspanya, kupanın ilk maçında Hollanda karşısında 5-1'le hezimete uğrayıp sonrasında da Şili'ye kaybederek evine erken dönmüştü. Nitekim Euro 2016'da da son 16'nın ötesine geçememişlerdi.
Real Madrid'le 3 sezon üst üste Şampiyonlar Ligi kupasına uzanan Sergio Ramos'un liderlik edeceği ekipte, harika bir sezonu geride bırakan David De Gea'nın ve Guardiola'yla ışıldamaya devam eden David Silva'nın performansı İspanyollar adına belirleyici olacak.
Lopetegui, Avrupa Elemeleri'nde genellikle 4-3-3 formasyonunu kullanırken öndeki 6 ismin 5'ini orta saha patentli oyunculardan seçmeyi tercih etti. Busquets, Koke veya Thiago, Iniesta, Silva ve Isco'yla İspanyolların alışık olduğu pas oyununu sürdürürken, zaman zaman Isco'yu 'sahte 9' rolünde de sahaya çıkarttı. Bunun yanı sıra, kalede De Gea, stoper tandeminde Pique-Ramos, sol bekte Alba ve sağ bekte ise 21'lik Sociedadlı Odriozola'yla beraber turnuvanın en iyi savunmalarından birine sahipler. (Sakatlığı geçmesi halinde sağ bekte Dani Carvajal'i izleyeceğiz.)
SON DAKİKA: İspanya Futbol Federasyonu, dün akşam saatlerinde Dünya Kupası sonrası için Real Madrid'le anlaşan Lopetegui'nin görevine son verdi. Turnuvanın favorisi olan İspanya'nın kupanın başlamasına 1 gün kala aldığı bu flaş karar takımın dengesini ciddi anlamda bozmuş olacaktır. Lopetegui'nin boşluğunu Real Madrid efsanesi Fernando Hierro'yla anlaşarak doldurdular. Fakat oyuncu grubu ne kadar deneyimli ve birbiriyle oynamaya alışkın olursa olsun ilk maça 2 gün kala takımın başına geçmiş olan Hierro'nun sahaya müdahale etmesi çok zor olacaktır.
Bu haber gruptaki dengelerinde tamamen değişmesine sebep olurken Portekiz, Fas ve İran'ın iştahını kabartmış durumdadır. Dünya Kupası bu flaş gelişmenin gölgesi altında başlayacak.
En önemli başarısı: 15. kez Dünya Kupası finallerinde boy gösterecek olan İspanyolların en büyük başarısı, 2010 yılında Güney Afrika'da Iniesta'nın golüyle gelen şampiyonluk olmuştu.
Beklenti: Yukarda da söylediğim gibi 2014 ve 2016'daki başarısızlıklara reaksiyon gösterecekleri bir turnuva bekliyorum. En büyük soru işaretiyse çeyrek finalde Arjantin'le eşleşme ihtimalleri olacak. İspanya için şampiyonluk dışında her sonuç başarısızlık olarak kabul edilebilir.
İyi bilgi: Ailesi Brezilyalı, doğum yeri ise İtalya. Ancak Thiago Alcantara 5 yaşında taşındıkları İspanya milli takımı için mücadele etmeyi seçti. Aynı zamanda Thiago'nun babası Mazinho, 1994'te Brezilya'yla Dünya Kupası zaferi yaşayan kadronun bir parçasıydı.
Kadroda olmayan yıldızlar: Alvaro Morata, Marcos Alonso, Cesc Fabregas, Hector Bellerin, Marc Bartra.
Portekiz (Dünya Sıralaması: 4)
Brezilya 2014'te gruplarda Almanya ve ABD'nin arkasında kalarak turnuvaya erken veda etmişlerdi. Ancak 2016'daki Avrupa şampiyonluğu onlara bambaşka bir hava kattı. Bu unvanın onlara sağlayacağı özgüveni iyi yönde kullanmayı başaracak kadar deneyimli bir kadroya sahipler.
Öte yandan, bu deneyim savunma hattındaki oyuncuların ilerleyen yaşlarına olumsuz etki etmiş durumda. Stoperde Pepe'nin partneri olması beklenen iki isim Fonte ve Bruno Alves için güneşli günler geride kalmış gözüküyor. Bu durumda Benfica'nın 21 yaşındaki stoperi Ruben Dias'ın şans bulması ihtimal dahilinde. Bunun yanı sıra, Cedric Soares'in ilk tercih olduğu sağ bek mevkinde Leicester'ın Porto'dan transferi Ricardo Pereira'yı da seyredebiliriz.
İki 6 numaralı orta sahayla 4-4-2 oynayan Santos'un takımı, göbekte kontrolü Joao Moutinho ve William Carvalho'ya bırakacaktır. Sol tarafta Bruno Fernandes veya Joao Mario'yla başlayıp, sağ kanatta Bernardo Silva önünde sağ forvet Guedes'le tempo yapmaya çalışabilirler. Muazzam bir sezonu geride bırakan Silva ve Guedes'in Ronaldo'ya skor anlamında yapacağı yardımlar Portekiz'in kupa yolundaki belirleyicisi olabilir. 2016'ya göre daha çeşitli hücum silahları mevcut. Yine sonradan oyuna girebilecek Quaresma ve Gelson Martins'in de ön tarafa hareket getirebilecek oyuncular olduğunu belirtmek gerek.
En önemli başarısı: Daha önce 6 kez finallere kalmayı başaran Portekiz'in en önemli başarısı 1966'daki üçüncülük olmuştu. Yakın tarihteyse 2006 Almanya'da dördüncü olan takımı söyleyebiliriz.
Beklenti: İkinci olmaları halinde çapraz eşleşmeden Uruguay'ın gelme ihtimali var. Ki bu olasılık onları elenme tehlikesiyle baş başa bırakabilir. Çeyrek finale çıkmaları halindeyse karşılarında turnuvanın favorilerinden Fransa'yı bulabilirler. Grubu lider bitirip çeyrek finale yürümeleri halindeyse muhtemel bir Ronaldo-Messi eşleşmesi izleyebiliriz. Harika olmaz mı?
İyi bilgi: Cristiano Ronaldo, Rusya'da fileleri havalandırması halinde 2006, 2010 ve 2014'ten sonra dördüncü Dünya Kupası'nda da gol atma başarısı gösteren dördüncü oyuncu olacak. (Bunu başaran diğer oyuncular Pele, Uwe Seeler ve Miroslav Klose.)
Fas (Dünya Sıralaması: 41)
Afrika Elemeleri boyunca oynadığı 8 maçta kalesinde sadece 1 gol gören Afrika temsilcisi, Manuel Da Costa, Nabil Dirar, Younes Belhanda ve Khalid Boutaib gibi ligimizden tanıdığımız 4 ismi kadrosunda bulunduruyor. Afrika takımları arasında Senegal'le birlikte en ilgi çekici oyuncu havuzuna olan Fas, Hakim Ziyech'in yaratıcılığı ve Nordin Amrabat'ın temposuyla hücum hattında rakipleri zorlayacak bir yapıya sahip.
Renard genellikle 4-2-3-1 sistemini tercih etse de Belhanda'nın zaman zaman göbeğe kaymasıyla bu diziliş 4-3-3 görünümünü de alabiliyor. Sağ bekte Fenerbahçe'den tanıdığımız Nabil Dirar görev alırken onun önünde sağ kanattaki Amrabat hücumda tempoyu arttıran oyuncu. Tandemde Benatia'nın partnerliğini aslen defansif orta saha oyuncusu olan Romain Saiss yapıyor. Esas mevkisi sağ bek olan Hakimi de milli takımda sol bek görevini üstleniyor. Ortada Boussoufa ve El Ahmadi ikilisini tercih eden Fransız teknik adam, ekibin en yaratıcı ismi Ziyech'i sol kanatta görevlendirse de ona daha serbest bir rol biçmiş durumda. Belhanda da hücum bölgesiyle orta saha arasında bağlantı görevi görürken rakip kaleye en yakın pozisyonda Boutaib forma giyiyor.
En önemli başarısı: 4 kez Dünya Kupası heyecanı yaşayan Afrika temsilcisinin en büyük başarısı Meksika 1986'da gelmişti. Gruptan lider çıkan Fas, son 16'da Batı Almanya'ya elenerek turnuvaya veda etmişti.
Beklenti: Önemli oyunculara sahip olan Fas'ın kura şansının yanında olmadığı kesin ancak fikstür şansları var. İlk maçı İran'a karşı oynayacaklar, sonrasında Portekiz'le karşılaşacaklar. İran karşısında galip gelip Portekiz'den alabilecekleri 1 puan onları son 16 takım arasına atabilir.
İyi bilgi: CIES'in araştırmasına göre Fas kadrosunda bulunan oyuncuların %61.5'i yurt dışı doğumlu. Fas turnuvadaki takımlar arasında bu departmanda en yüksek orana sahip ülke oldu.
İran (Dünya Sıralaması: 37)
Asya Elemeleri A Grubu'nu namağlup tamamlayan İran, Güney Kore'nin önünde liderliğe ulaşıp Rusya 2018'deki yerini aldı. Turnuva öncesi iki hazırlık maçı oynadılar ve Türkiye'ye 2-1 mağlup olup Litvanya'yı 1-0 yendiler. İran'ın 23 kişilik kadrosunda öne çıkan isimler Pejman Montazeri, Ehsan Hajsafi, Saeid Ezatolahi, Alireza Jahanbakhsh, Mehdi Taremi ve Sardar Azmoun oldu.
İran oldukça formda bir hücum hattıyla Rusya'ya gelecek. Eredivisie'de gol kralı olan Jahanbakhsh, Rubin Kazan'daki performansıyla Avrupa'da dikkat çeken Azmoun, Olimpiakos formasıyla 25 maçta 17 gol atan Ansarifard ve Östersunds'la başarılı bir sezonu geride bırakan Saman Ghoddos takımın önemli hücum silahları olacak.
Carlos Queiroz yönetiminde 4-3-3 ve 4-1-4-1 formasyonlarıyla sahaya çıkan İran'da kale Alireza Beiranvand'a emanet olacak. 34 yaşındaki stoper Montazeri takımın savunma hattındaki lideri olurken sağ bekte görev alacak Milad Mohammadi de dikkat çeken isimler arasında. Queiroz'un genellikle savunma önünde oynattığı Ezatolahi'nin turnuvadaki ilk maçta cezalı olması Portekizli teknik adamı kupa öncesi düşündüren bir durum. Göbekte Hajsafi ve Shojaei'nin görev alması beklenirken hücum hattındaki üçlü Jahanbakhsh, Taremi ve Azmoun olacaktır.
En önemli başarısı: 4 kez Dünya Kupası'nda boy gösteren İran daha önce hiç gruptan çıkmayı başaramadı. Tek galibiyetini ise Fransa 98'de ABD'ye karşı aldı.
Beklenti: Turnuvadaki ilk maçını Fas'a karşı oynayacak İran için gruptan çıkmak çok zor gözükse de Dünya Kupası tarihindeki ikinci galibiyetlerine ulaşmak onları mutlu edecektir.
İyi bilgi: Takımın deneyimli isimlerinden Ashkan Dejagah, geçtiğimiz Ocak ayında Berlin'de bir sushi bar açtı. Ayrıca Ganalı yıldız Kevin Prince Boateng'le Hertha Berlin altyapısından süregelen sıkı bir dostluğu var.
Ek bilgi: Carlos Queiroz, 2010'da İran'ın gruptaki rakiplerinden Portekiz'le Dünya Kupası heyecanı yaşamıştı. Ancak sonrasında kupaya uzanacak İspanya'ya son 16 turunda elenmişlerdi.
Maç Takvimi:
15 Haziran Cuma
18:00 Fas-İran
21:00 Portekiz-İspanya
15:00 Portekiz-Fas
21:00 İran-İspanya
25 Haziran Pazartesi
21:00 İran-Portekiz
21:00 İspanya-Fas
Grup Tahminim:
1- İspanya 7
2- Portekiz 5
3- Fas 4
4- İran 0
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder