10 Haziran 2018 Pazar

Geldi 47 ayın sultanı! (A Grubu)


Şampiyonlar Ligi'yle birlikte dünya çapındaki en büyük futbol organizasyonu olan Dünya Kupası'nın başlamasına artık sayılı günler kaldı. Futbolseverler olarak Rusya 2018 hakkında çıkan tüm kaynakları okuyarak, dinleyerek ve seyrederek kupaya hazırlanmaya devam ediyoruz. 14 Haziran'da Rusya-Suudi Arabistan maçıyla başlayacak turnuva öncesi ben de her takım ve her grup hakkında naçizane değerlendirmelerimi yazmaya çalışacağım. İlk olarak ev sahibi Rusya, Uruguay, Mısır ve Suudi Arabistan'ın bulunduğu A Grubu'yla başlayalım.

Rusya (Dünya Sıralaması: 70)


Stanislav Cherchesov yönetimindeki Rusya, ev sahibi olması sebebiyle turnuvaya herhangi bir eleme oynamadan katılma hakkı elde etti. Turnuva öncesi oynadıkları iki hazırlık maçında Avusturya'ya 1-0 kaybedip Türkiye'yle 1-1 beraber kaldılar. 23 kişilik kadroda öne çıkan isimler önceki turnuvalardan görmeye alışık olduğumuz kaleci Igor Akinfeev, veteran kanat Yuri Zhirkov, Alan Dzagoev, Aleksandr Golovin ve Fedor Smolov. 

Özellikle 22 yaşındaki Aleksandr Golovin, performansına bağlı olarak turnuva sonrası adını transfer haberlerinde bolca göreceğimiz bir oyuncu olabilir. Orta sahada oynayan Golovin, Rusya'nın Dünya Kupası'ndaki en büyük umudu. Golovin'in yanı sıra orta alanda görev yapan Anton Miranchuk da takımın yaratıcı gücü konumunda. Miranchuk bu sezon Lokomotiv Moskova'yla lig şampiyonluğu yaşarken, 29 maçta 4 gol 7 asistle oynadı. Aleksandr Kokorin'in yokluğunda takımın gol yükünü Krasnodarlı Fedor Smolov'un çekecek. Smolov, milli formayla çıktığı 32 maçta 12 gole imza atmıştı.

Cherchesov'la beraber Rusya, Avusturya ve Türkiye maçlarından önce oynadığı neredeyse tüm karşılaşmalara 3'lü savunmayla çıkmıştı. Ancak turnuva öncesindeki bu iki hazırlık mücadelesinde Cherchesov takımını 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya çıkardı. Yaşanan sakatlıklar ve oyuncu profillerinin 3'lü savunmaya uygun olmaması Cherchesov'u bu kararından geri döndürmüş olma ihtimali yüksek. Fakat 4'lü sistemde de kanat bekleri Zhirkov ve Samedov'un oyun içinde sağladığı fayda azalmış gözüküyor. Turnuvanın başlamasına günler kala 54 yaşındaki teknik adam, ilk 11 ve diziliş konusunda oldukça kararsız. Zira milli takımdan emekli olduğunu açıklayan 38'lik stoper Sergei Ignasevich'i kadroya geri çağırması, kafasındaki bulanıklığı çok güzel açıklıyor.

En önemli başarısı: SSCB dönemini dışarda bırakırsak, 1994, 2002 ve 2014 olmak üzere 3 kez finallere kaldılar. Bu 3 turnuvada da grup aşamasından öteye gidemediler.

Beklenti: Ev sahibi olarak sahaya çıkacakları Dünya Kupası'nda Rusya elbette ikinci turu görmek isteyecektir. Ancak mevcut şartlar altında tek avantajları fikstür. Grubun güç skalasına göre en aşağıdaki Suudi Arabistan'la turnuvaya başlayıp ikinci maçta Mısır'la devam edecekler. Son maçtaysa favori Uruguay'la karşılaşacaklar. Suudi Arabistan ve Mısır maçından çıkarılacak 4 puan ev sahibini bir üst tura taşıyabilir.

İyi bilgi: CIES'in araştırmasına göre Rusya, kadrosunda kendi liginden en çok oyuncu barındıran takım. (Yalnızca iki oyuncu Rusya dışında forma giyiyor: yedek kaleci Vladimir Gabulov (Club Brugge) ve Denis Cheryshev (Villarreal).

Uruguay (Dünya Sıralaması: 14)


A Grubu'nun favorisi konumundaki Uruguay, Güney Amerika elemelerinde Brezilya'nın ardından ikinci olarak Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı. Turnuva öncesi tek hazırlık maçını Özbekistan'la oynayıp 3-0 kazandılar. Kadroda dikkat çeken isimler ise Fernando Muslera, Diego Godin, Jose Gimenez, Matias Vecino, Lucas Torreira, Rodrigo Bentancur, Edinson Cavani ve Luis Suarez.

Uruguay, Oscar Tabarez yönetiminde 2010'da dördüncü olmayı ve 2014'te gruptan çıkmayı başarmıştı. Bu turnuvalarda daha çok defansif bir anlayış izleyip öndeki oyuncuların becerileriyle başarılı olan bir taktik disipline sahiptiler. Ancak orta sahada artan genç ve yetenekli oyuncu sayısı deneyimli teknik adamın oyun zihniyetinde revizyona gitmesini sağladı. Vecino, Bentancur ve Valverde, Uruguay'ın orta alandaki yükünü çekecek oyuncular olacak. 

Klasik 4-4-2 dizilimiyle sahaya çıkmaları bekleniyor. Ancak orta sahadaki oyuncuların profiline göre 4-3-1-2 gibi bir hal alabiliyor. Burada takımın iskeletini oluşturacak altılıya dikkat çekmek gerek. Stoper tandeminde iki Atleticolu Godin ve Gimenez, göbekte Vecino'yla Valverde veya Bentancur, ilerdeyse Cavani ve Suarez çift forvet olarak görev yapacak. Uruguay hem kalite olarak hem de adaptasyon olarak üst düzey bir iskelete sahip. Bunun yanı sıra bu sezon Boca Juniors'ta oynayan 22 yaşındaki Nathian Nandez ve deneyimli kanat Christian Rodriguez de bu iskeletin ayakta durmasını sağlayacak yardımcı parçalar olacak. 

Bu sezon Celta Vigo'da 36 maçta 18 gol, 5 asist yapan Maximiliano Gomez de takımın başka bir hücum gücü. 21 yaşındaki golcü başka bir ülkenin formasını terletseydi yedek kalmasını rasyonel bir şekilde açıklamak mümkün olmazdı. Lakin önünde dünyanın en iyi 5 santrforundan ikisi forma giyiyor.

En önemli başarısı: 12 kez finallere kalma başarısı gösteren Uruguay, ilk kupa olan 1930'da ve daha sonrasında 1950'de şampiyon olmayı başarmıştı.

Beklenti: Gruptan çıkma ihtimalleri oldukça yüksek. Ancak çapraz eşleşmeden gelebilecek Portekiz ve İspanya gibi iki güçlü takım var. Geçtiğimiz Dünya Kupası'nda James Rodriguez'in hayallerini yıktığı son 16 turunda bu kez de Ronaldo engeline takılabilirler. Bu güçlü rakipleri geçmeleri halindeyse turnuvanın bir başka favorisi Fransa'yla karşılaşma ihtimalleri var. Kısacası Uruguay için üst limit çeyrek final.

İyi bilgi: 13 Şubat 2006'da göreve başlayan Oscar Tabarez, turnuvaya katılan ülkeler arasında en uzun süre görevde kalan teknik direktör. 71 yaşındaki çalıştırıcı, 2016 yılında yakalandığı Guillain Barre sendromu nedeniyle tekerlekli sandalyeyle hayatını sürdürüyor.

Mısır (Dünya Sıralaması: 45)


Afrika Elemeleri'nde E Grubu'nda yer alan Mısır, Uganda, Gana ve Kongo'yu geride bırakarak Rusya'ya gelmeyi başardı. Mısır, kupa öncesinde sırasıyla Kuveyt (1-1), Kolombiya (0-0) ve Belçika'yla (0-3) karşılaştı. Teknik direktör Hector Cuper'in kadroya çağırdığı oyuncular arasında dikkat çekenler 45 yaşındaki kaleci Essam El-Hadary, Ahmed Hegazi, Mohamed Elneny, Ramadan Sobhi, Trezeguet ve Mo Salah oldu.

Belki grubun favorisi değiller ancak dünyanın en formda oyuncusuna sahipler. Mo Salah, tek başına Mısır'ı turnuvanın en dikkat çekici takımlarından biri haline getirdi. Yıldız oyuncunun ilk maçta Uruguay'a karşı forma giyme durumu şüpheli fakat ev sahibi Rusya'yla oynayacakları maçta sahada olması bekleniyor. 

Mısır, aşina olduğumuz bir Cuper takımı gibi savunmayı ön plana çıkaran bir anlayışa sahip. 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya çıkan Cuper'in ekibi, hazırlık maçlarında pek iyi bir görüntü vermedi. Özellikle Salah için Mısır'ı heyecanla bekleyenler ekran başına oturduklarında umduklarını bulmaları zor. Gollü ve tempolu futbol beklemek yanlış olacaktır. Bunların yanı sıra Cuper'in aday kadrosunda Bragalı Ahmed Hassan'ın yer alamaması da şaşırtıcı bir tercih oldu. Bu seçimle birlikte Mısır, Dünya Kupası'na santrfor profiline sahip yalnızca bir oyuncuyla gidecek. (Marwan Mohsen)

En önemli başarısı: 1934 ve 1990'da finallere kalmayı başaran Mısır, bu iki turnuvada da gruptan çıkma başarısı gösteremedi. Hatta galibiyet dahi alamadı.

Beklenti: Hali hazırda gol atmakta sıkıntılı olan Mısır, Mo Salah'ın sakatlığı ve Ahmed Hassan'ın yokluğunda kaleye gitmek de oldukça problem yaşayabilir. Kasımpaşa'dan tanıdığımız Trezeguet onlar adına öne çıksa da gruplardan bir adım ileri gitmeleri zor gözüküyor. Ancak ikinci olup son 16'ya kalmaları halinde muhtemelen B Grubu lideri olacak İspanya'yla eşleşme ihtimalleri var. Bu da yeni bir Ramos-Salah eşleşmesi doğurabilir. 

İyi bilgi: Mısır'ın 23 kişilik kadroda bulunan savunma oyuncusu Saad Samir'in Instagram'da 2 milyon, Twitter'da ise 1 milyon takipçisi bulunuyor. 

Suudi Arabistan (Dünya Sıralaması: 67)


Suudi Arabistan, Asya Elemeleri B Grubu'nda 10 maçta 19 puan toplayarak Japonya'nın ardında ikinci oldu ve Dünya Kupası finallerine katılmaya hak kazandı. Hollandalı teknik adam Bert van Marwijk'le elemeler sonrası yollarını ayırıp Edgardo Bauza'yla anlaştılar. Fakat Bauza'yla da ilişkileri çok uzun sürmedi ve sonunda bir başka Arjantinli Juan Antonio Pizzi'yle Dünya Kupası'na gelme kararı aldılar.

9 Mayıs'tan bu yana, sırasıyla, Cezayir (2-0), Yunanistan (2-0), İtalya (1-2), Peru (0-3) ve Almanya'yla (1-2) hazırlık maçı oynadılar. Kupaya gelen ülkeler arasında en çok hazırlık maçı oynayan takım olabilirler. Tabi ki bu durumda Pizzi'nin takıma alışma süreci de etkili olmuştur. Şili'yle Güney Amerika Elemeleri'nde kupanın dışında kalan Pizzi'nin Suudi Arabistan kadrosunda dikkat çeken isimler Osama Hawsawi, Yahya al-Shehri, Fahad al-Muwallad, Salem al-Dawsari ve Mohammad al-Sahlawi oldu.

Pizzi takımını genel olarak 4-2-3-1 şeklinde sahaya dizerken, Almanya ve İtalya gibi takımlara karşı ise bu diziliş 4-1-4-1 görünümü de alabilir. Takımın golcüsü al-Sahlawi'nin arkasında 3 ofansif orta sahayla oynayan Pizzi, topu olabildiğince hızlı bir şekilde hücum bölgesine aktarmayı amaçlıyor. Bu noktada Yahya al-Shehri, Fahad al-Muwallad ve Salem al-Dawsari'ye büyük iş düşecek. Fakat savunmadaki zaafları onları turnuvada oldukça zorlayacak gibi gözüküyor.

En önemli başarısı: Bundan önce 4 Dünya Kupası'na katılan Suudi Arabistan, ilk kez 1994'te bu heyecanı yaşamıştı. Nitekim takımın en önemli başarısı da 1994'te geldi. Dünya Kupası tarihinde sadece 2 galibiyeti bulunan Suudi Arabistan, bu galibiyetlerin tamamını 1994'te alarak gruptan çıkmayı başarmıştı. Ancak son 16'da turnuvayı üçüncü olarak tamamlayacak İsveç'e elenerek eve dönmüşlerdi.

Beklenti: Gerçekçi olmak gerekirse grubun kağıt üzerinde en zayıfı olduklarını söylemek çok zor değil. O nedenle alacakları 1 puan bile onları eve mutlu döndürecektir. Dünya Kupası tarihlerinde alacakları 3. galibiyet ise onlar için rüya gibi bir sonuç olur.

İyi bilgi: Suudi Arabistan, 176.2 cm boy ortalamasıyla turnuvadaki ülkeler arasında en kısa boy ortalamasına sahip takım olacak.

Maç Takvimi:

14 Haziran Perşembe
18:00 Rusya-Suudi Arabistan

15 Haziran Cuma
15:00 Mısır-Uruguay

19 Haziran Salı
21:00 Rusya-Mısır

20 Haziran Çarşamba
18:00 Uruguay-Suudi Arabistan

25 Haziran Pazartesi
17:00 Uruguay-Rusya
17:00 Suudi Arabistan-Mısır

Grup Tahminim:

1- Uruguay                    9
2- Rusya                         4
3- Mısır                          4
4- Suudi Arabistan       0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder