30 Ocak 2015 Cuma

Fransız düellosu: Monaco-Lyon


Ligue 1'in iki formda takımı Monaco ve Lyon, bu hafta sonu Stade Louis II'de kozlarını paylaşacak. Ligde Saint-Etienne deplasmanından mağlubiyetle döndükten sonra 7 maç üst üste kazanan lider Lyon, oynadığı son 14 maçın 13'ünde kalesini gole kapatan Monaco'ya konuk oluyor dediğimiz zaman maçın önemi daha net anlaşılıyor galiba. Kendi şahıslarına münhasır iki Fransız takımından bahsediyoruz. Fransa Ligue 1'i sıkıcı bulan futbolseverler olabilir ancak bu maç atak futbolu ile kontrol futbolunun mücadele ettiği bir karşılaşma olacak. Bu tarz müsabakalarda genellikle kontrollü oyun kazanır fakat Lyon'un müthiş formu göz önüne alındığında da bu kadar emin olmak çok zor. Bu önemli maç öncesi iki takımın oyun anlayışları ve kilit isimleri hakkındaki analizi aşağıda bulabilirsiniz.

MONACO

İlk olarak Monaco'nun sahaya dağılımından bahsetmek istiyorum. Ligde son 7 maçta kendi kalelerinde gol görmediklerini göz önüne alırsak diziliş müdafaa yönünden gayet kuvvetli duruyor. 4-2-3-1 ve 4-3-3, takımın antrenörü Leonardo Jardim'in öncelikli kullandığı 2 formasyon. 4-3-3'ü Jardim'in  genellikle Şampiyonlar Ligi'nde uyguladığı bir saha dizilişi olarak görüyoruz, ligde ise 4-2-3-1'i daha fazla tercih ediyor Portekizli çalıştırıcı. Monaco'nun savunma başarısında agresif ve kompakt bir takım oyunu büyük önem taşıyor. Agresif ancak kontrollü baskı, top çalma konusunda onları yetenekli bir ekip haline getirmiş durumda. Hava toplarında fizik güçleriyle fark yaratmış durumdalar. Ne yazık ki takımın orta alandaki savaşçı ve hava toplarında en etkili olan oyuncusu Bakayoko sakatlığı nedeniyle Lyon maçında sahada olamayacak. Savunmada da Jardim'in gözdelerinden Abdennour'da Afrika Uluslar Kupası gerekçesiyle karşılaşma da forma giyemeyecek. Abdennour'un olmayışı asıl pozisyonu sol bek olan Raggi'nin tandeme geçmesine sebep oldu son haftalarda. Genç Brezilyalı stoper Wallace ile tecrübeli İtalyan Raggi'nin uyum yakaladığını söylemek şu an için mümkün.

Hücum anlamında yeterince üretken olmaması beklenen bir savunma takımı hüviyetinde olsalar bile gol yollarında kontra ataktan daha fazlasını gösterebiliyorlar. Kısa paslar ve ara topları onlar için hücum bölgesinde çok değerli. Gol pozisyonu yaratma konusunda Carrasco gibi değerli bir ayağa sahipler. Jardim'in genellikle sol çizgide görev verdiği Carrasco'yu hücum varyasyonlarında daha etkin kılabilmek adına son oynadıkları Lille maçında forvet arkası gibi oynatması işe yaramış duruyor. Orta alanda Moutinho ve Toulalan'ın destekleriyle oyunu rakip yarı alanda tutma konusunda başarılılar. Jardim'in bazı maçlarda Toulalan'a stoper mevkinde görev verdiğini de belirtmek gerekiyor. Savunma oyuncularının topla haşır neşir olmasından hoşlanan bir antrenör. Hücum seçeneklerine dönecek olursak bir savunma takımında hayal edebileceğimiz gibi kontra atak ve duran toplarda da oldukça tehlikeliler.

Şahsım adına Monaco'nun muhtemel 11'i şöyle olabilir:


LYON

Sezona talihsiz bir şekilde Avrupa Ligi'ne veda ederek başlamışlardı ve bu felaket başlangıcın tüm sezona yayılması bekleniyordu tüm otoriteler tarafından. Ancak genç ve dinamik bir kadronun yanı sıra Hubert Fournier gibi hücum futbolunu seven bir antrenörün sayesinde işleri terine çevirmeyi başardılar. Tabii ki Alexandre Lacazette isminde bir gol makinesine sahip olmaları da cabası. Takımını ligin zirvesine taşırken kendisini de oynadığı 22 maçta attığı 21 golle gol krallığın tablosunda en üst sıraya taşıdı. Fakat Monaco maçı öncesi Lyon'a Lacazette'den kötü haber geldi. Sakatlanan yıldız oyuncunun 3 hafta sahalardan uzak kalacağı bildirildi.


Lyon takımının sahaya dağılırken genel olarak tercih ettiği sistemin 4-3-1-2 olmasına karşın, Fournier son lig maçında Metz'e karşı 4-4-2'ye benzeyen bir dizilişle takımını sahaya sürdü. Aslında yine 4-3-1-2 gibiydi fakat biraz daha 4-4-2'ye benzer oynadıklarını belirtmek gerek. Takımın en güçlü özelliklerinden birisiyse istikrarlı bir kadro yapılarının olması. Misal Monaco 11'ini dizerken çektiğim güçlüğü Lyon için çok fazla yaşamayacağım. İstikrarlı bir 11'e sahip olmaları ve takımın kendi içinde uyumu hızlı bir şekilde yakalaması onları ligin zirvesine taşıdı. Takımın oradaki 3'lüsü ve ilerideki 2'lisinin yakaladığı uyum ise tam anlamıyla muazzam. Ortada Gonalons'un ön libero oynadığı ve daha çok pis işlere baktığını bu sayede de topu ön alana taşıma konusunda Tolisso ve Ferri'nin daha rahat ve demarke oynadığı bir oyun yaratma konusunda başarılı olduklarını söyleyebilirim. Forvet arkası pozisyonunda ise tercihi Malbranque ve Ghezzal arasında değişebiliyor Fournier'in. İleri de ise Fekir'in yaptığı koşularla bazen kendine bazen de Lacazette'e pozisyon yaratması, Lyon takımının başlıca hücum silahlarından. Hücum konusunda oldukça çeşitli bir ekip olmaları rakiplerinin onlara karşı çoğu zaman agresiflik derecesini aşmalarına neden oluyor. Monaco gibi agresif oynamaktan kaçmayan takımlar onlar için tehlikeli.

Tam anlamıyla bir hücum takımı görüntüsü çizmekten kaçınmıyorlar. Kontradan, duran toplardan, bireysel yeteneklerden ve kurulu set hücumlarından her bir hücum şablonundan gol atma potansiyeli olan bir takım. Savunma anlamında ise 4'lü savunmanın ortasında görev yapan Umtiti ve Bisevac'ın uyum sağlaması, Fournier için çok değerli oldu. Nitekim zaman zaman Gonalons'un da onların arasına girip 3'lü bir savunma duvarı örmeleri başlıca savunma taktiklerinden. Ayrıca savunma tandeminde başarı sağlayan tecrübeli-genç ikilisini de yakalamış durumdalar. Zayıf yönleri olarak hava toplarındaki eksiklerini belirtmek çok yanlış olmaz. Fakat yerden ve kısa paslardaki başarılı oyunları bu iki stoperi Lyon için biçilmiş kaftan yapıyor.

Şahsım adına Lyon'un muhtemel 11'i:


Yukarıda iki takımında güçlü ve zayıf yönleri hakkında bazı bilgiler paylaştım. Bu karşılaşma bu sezon iki takımı karşı karşıya getiren ilk mücadele değil elbette. Ligin ilk yarısında Stade Gerland'da oynanan karşılaşmayı ev sahibi ekip Lyon 2-1 kazanmıştı. Bundan sonra da Fransa Lig Kupası'nda eşleşen iki ekip 90 dakikada ve uzatma sonunda yenişememiş, penaltı atışları sonucunda Monaco, Lyon'u kupanın dışında itmişti. Peki bu hafta sonu kazanan kim olacak? Monaco'nun kontrol futbolu, Lyon'un 7 maçlık galibiyet serisini bozabilecek mi? Yoksa Fournier'in öğrencileri bu sınavdan da başarıyla mı ayrılacak? Tüm bu soruların cevabını Pazar günü saat 22'de ilk düdük çaldığında öğreneceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder